5 tipů, jak přežít manželskou karanténu

Budeme spolu zavření doma! A když jsou dva spolu na malém prostoru, bude všechno… intenzivnější.

Jenže “intenzivnější” může mít různé podoby. Někdo se při té myšlence tetelí blahem - představuje si plnou vanu, orosené sklenice vína a tichou romantickou hudbu. Jiný si zase představí křik, házení nádobím a práskání dveřmi. Co udělat pro to, abychom se měli intenzivně rádi a ne si intenzivně lezli na nervy?

1. Sex začíná v kuchyni

Takhle se jmenuje nejen knížka Kevina Lemana, ale i základní princip harmonické domácnosti - mozaika našeho vztahu se staví z malých střípků toho, jací jsme na sebe celý den:

2. Povídejme si

Nemáme na mysli “domluvíme se spolu, jaké opravy jsou v domácnosti potřeba” ani “vyřešíme, kdo bude žehlit roušky”. Mluvte o něčem, na co jindy nebývá čas. rostě domácí rande. Kamarádi nám před nějakou dobou říkali, že to zkusili. Počkali, až děti usnou, zapálili si pár svíček, otevřeli víno, nasypali do misky oříšky, sedli si - a teď o čem si povídat? Ne o dětech, ne o úkolech, ne o starých konfliktech… o čem jsme to vlastně mluvili, když jsme spolu chodívali na rande?

Jestli přemýšlíte, o čem zajímavém si popovídat, zkuste pár nápadů:

  • 36 otázek, které sblíží i cizince (PDF). Ve vašem případě nebudou některé z nich aktuální, ale jak se otázky postupně prohlubují, určitě na nějakou zajímavou narazíte… (článek o nich zde).

  • Ve všem tom shonu si najděte dvě hodiny úplně o samotě jen s deníčkem, tužkou a třeba Biblí. Kdy jindy se ptát sami sebe, kam vlastně v životě směřujete a co byste chtěli mít za sebou, až se budete na sklonku života ohlížet. Možná se rozhodnete nějak změnit priority, do něčeho se pustit nebo něco opustit. A kdo hledá, může k tomu slyšet i Boží hlas! Rázem bude o materiál k popovídání postaráno…

  • Pokud umíte anglicky, můžete si stáhnout appku s otázkami profesora Gottmana speciálně pro manželské páry, které chtějí zjistit víc o tom, s kým to vlastně žijí v jedné domácnosti... Česky se karty dají objednat tady.

3. Společně strávený čas

Tímhle se ovšem nemyslí “on platí účty a ona háčkuje v jedné místnosti” ani “čas na sociálních sítích trávíme opření zády o sebe”. Jestli vás moc neužije na povídání, zkuste se sami bez dětí pustit do něčeho, co vás oba baví, co jste spolu dělávali dřív, při čem si odpočinete a nabijete se… a jestli už nic takového nemáte, zkuste něco objevit:

  • Někdo si rád čte (my zjistili, že když jeden čte a druhý myje nádobí, jde to mnohem příjemněji… přečetli jsme takhle celého Pána prstenů a domov zářil čistotou). Někdo jiný si jen přečte článek z novin, ale dlouho si pak o něm povídá.

  • Někdo společně sportuje (prý se správně běhá tak pomalu, aby se při tom dalo mluvit; naše zjištění ukazuje, že jsme schopni se při běhání i pohádat, ale bývá to mírnější a stihneme se usmířit dřív, než doběhneme zpátky domů :). Ale procházka po prázdném lesíku je taky skvělá…

  • Dívejte se spolu na starší fotky. Je to lepší než mnoho romantických filmů…

  • Klasická česká kratochvíle jsou deskové hry. Možná už máte všechno ohrané, včetně kooperativní hry o globálních epidemiích Pandemic… ale kdo hledá novou jiskru v Člověče nezlob se nebo v piškvorkách, počká, až děti půjdou spát, a zahraje si je o fanty. I prohrávat se dá s grácií…

4. Televize?

Standardní řešení domácí nudy je sedět vedle sebe a koukat na jednu nebo dvě obrazovky. Když si jeden druhého nebudeme všímat, bude sice panovat klid zbraní… ale asi nás to taky tak moc nerozpálí.

Ledaže by ovšem byl ten film dostatečně romantický. A že už jste je všechny viděli? Návodný film o obnově rodiny i vztahu s Bohem je V jednom ohni (Fireproof). O tom, jak těžké může být, když se změní jeden, ale ne druhý, je Když muž miluje ženu (When a Man Loves a Woman). Superhrdinský animovaný pohled na krizi vztahu a středního věku jsou Úžasňákovi (The Incredibles). Starší komedie o jednom dni, který se stále opakuje (jak případné pro karanténu) je Na Hromnice o den více (Groundhog day). A konečně, co by to bylo za seznam bez střelené komedie o cestování v čase Vlastní zbraň podmínkou (Safety not Guaranteed).

5. Počítačové hry?

Jeden z mála článků na internetu na podobné téma jako to naše má Radio Wave, a to radí sedět u počítače a hrát. Než to zavrhnete, že takový nápad j pod vaši úroveň, zeptáme se - slyšeli jste už o kooperativních hrách, které může hrát celá rodina u jedné obrazovky? Třeba společně ovládat kosmickou loď v Lovers in a Dangerous Spacetime, učit se spolu koordinovat bláznivou restauraci v Overcooked nebo proniknout do tajů zneškodňování bomb v Keep talking and Nobody Explodes, kde dokonce jeden z vás není vůbec u počítače?

Máte nějaké další nápady, co spolu dělat, než se zase v okolí otevře příští kurz Manželské večery? Přidejte je do komentářů!