Šárka a Aleš

BsZkCYXQ.jpg

Šárka a Aleš absolvovali kurz Manželské večery po 15 letech manželství.

Jak jste se rozhodli jít na kurz?

O tom, že kurzy probíhají, jsme věděli už dlouho. Pro účast asi rozhodlo osobní pozvání. Také místo pro nás bylo dobře dostupné, kurz se konal jen pár minut od domu. Důležité pro nás bylo i to, že jsme nemuseli řešit hlídání dětí, které jsou jsou velké a pohlídají se samy.

Jaké to na kurzu bylo?

Líbilo se nám, že jsme na kurzu jsme měli čas opravdu jen sami pro sebe, jen my dva - bez odbíhání, řešení dalších věcí, vyrušování… Bylo příjemné, že nám někdo jiný uvařil večeři a obsloužil nás. Měli jsme prostor pro sdílení jak zážitků předešlých dní, tak společných vzpomínek na příjemné společné chvíle, například na začátky našeho vztahu a podobně.

Pak následovalo video na dané téma, po kterém jsme společně vypracovávali cvičení v příručce. Některé úkoly byly docela náročné, hlavně ty, které se týkaly bolavých míst v našem vztahu. Na Manželských večerech bylo ale bezpečné a vhodné prostředí a když se tato témata otevřela, pomohlo nám to vyříkat si v klidu některá vzájemná zranění. Nezůstalo ale jen u toho - metodika kurzu nás vedla k tomu, nacházet způsoby, jak v těchto oblastech do budoucna jednat jinak.

Co se v souvislosti s Manželskými večery ve vašem vztahu změnilo?

Změny v našem vztahu jsou postupné, vztah se vyvíjí a s léty zraje. Zvykáme si na sebe a na svoje nedokonalosti. Kurz nám však přinesl do vztahu větší otevřenost a odvahu mluvit i o věcech, které nejsou zrovna příjemné. Myslíme, že jsme se tam naučili způsoby, jak druhému více naslouchat, jak mluvit o svých potřebách. Byl to příjemný a užitečný čas.

I vy můžete absolvovat kurz Manželské večery. Najděte si kurz blízko svého bydliště!