7 věcí, které vám o manželství nejspíš neřekli

photo-1534630103086-5b1c106f74e0.jpg

„A žili spolu šťastně až do smrti“ - tak končí řada pohádek, které jsme poslouchali v dětství. Často to ale není tak snadné, jak jsme si původně představovali. V manželství jsou dny, kdy se vznášíte na obláčku, ale také mohou nastat týdny plné frustrace. Je snadné pak podlehnout dojmu, že to celé je jeden velký omyl. Manželství s sebou totiž nese řadu aspektů, o kterých nám předem nikdo neřekl. Tady je několik z nich.

1. Na manželství neexistuje jediný správný návod

Každý pár je jiný a proto je i každé manželství jiné. Na manželství se nikde nefasuje manuál se zaručeným návodem, jak na to. Samozřejmě existují obecně platné rady pro komunikaci a soužití, ale nesnažte se nacpat do škatulky, do které nepasujete. To, co funguje druhým, nemusí nutně fungovat vám – a to je právě to, co potřebujete společně objevit.

2. Vzájemné porozumění přichází časem

Především v prvních letech manželství bývají nedorozumění a hádky velmi častým jevem. Manželé se hádají o velké věci i o maličkosti, dokonce i o naprosté malichernosti. O to, kde budou nakupovat, jestli je čas zajít s dítětem k holiči, kde se budou trávit Vánoce, co se bude dělat na dovolené, jak reagovat na tetičku Boženu, co zase měla na rodinné oslavě hloupé poznámky... Pochopit, jak ten druhý uvažuje a proč jedná určitým způsobem – to vyžaduje čas a úsilí. Vyplatí se v těchto obdobích snahu o komunikaci nevzdat.

3. Zamilovanost netrvá navždy

Zamilovanost je krásné období. Ale jako pomíjení emoce, tak pomíjí i zamilovanost. Ovšem to, že vyprchají pocity zamilovanosti, samo o sobě vůbec neznamená, že by snad měl vztah skončit. Pokud na tom oba partneři pracují, může se proměnit v něco, co tak snadno nepomíjí – dospělou, hlubokou lásku a vzájemnou úctu.

4. Oba se časem změníte

Během let se každý z páru změní a tím se mění i podoba jejich vztahu. Mění nás zkušenosti, okolnosti, životní krize… změna je zkrátka nevyhnutelná. Nemusí být vždy jednoduché změnami procházet, ale dá se to zvládnout, když udržíte komunikační kanály otevřené. Můžete se tak naučit ocenit různé fáze vztahu, do kterých postupně dorostete.

5. Děti vám obrátí život vzhůru nohama

Děti mění nejen náš životní styl, ale i manželský vztah. Najednou už tady nejsme jen jeden pro druhého, ale je tu někdo, kdo nás oba životně potřebuje a vyžaduje pozornost dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Nevyspání, únava, napětí, starosti, finanční výdaje – to vše znamená pro váš vztah zátěž.

Ovšem změny, které přicházejí s dětmi, mohou manželství také posílit. S dětmi přicházejí nové emoce a nová láska. Můžete získat ke svému partnerovi novou úroveň respektu a porozumění. Díky dětem se můžete stát zodpovědnějšími, než před tím. Na druhou stranu, neočekávejte, že dítě vyřeší problémy, se kterými se ve vztahu potýkáte.

6. Manželství nevyřeší vaše problémy

Ačkoliv se nám to snaží romantické filmy namluvit, manželství neznamená, že jsme našli svou „druhou polovičku“. V manželství jsme sice na jednu stranu spolu, ale na druhou jsme každý sám za sebe. Partner nám sice může s našimi problémy pomoci, ale nemůže být jejich řešením.

7. Udržet ve vztahu romantiku vyžaduje úsilí

Ať už je to stres v práci, péče o děti či jiné povinnosti – vždycky se najde něco „důležitějšího“, než udělat si čas na partnera. Ale ačkoliv se nemusíte každodenně vznášet na obláčku, romantika by ze vztahu neměla úplně vymizet. Je potřeba vyvinout cílené úsilí, abyste ji ve vztahu udrželi. Udělejte si pravidelný čas, kdy starosti vypustíte a budete se věnovat jen jeden druhému.

Chcete investovat do svého vztahu? Zkuste Manželské večery! Najděte si kurz blízko svého bydliště!